Варись, варись мамаличко!

Автор: admin

26 серпня 2018 року, в сонячну гарну днину, останню неділю літа, в селі Ломачинці Сокирянського району Чернівецької області відбулося театралізоване дійство «Варись, варись мамаличко!».

Гостинно з хлібом і сіллю, піснями та смачною мамалигою гостей свята привітали: аматори сцени клубу та солісти-вокалісти села Ломачинці, а також талановиті учасниці народного аматорського фольклорного колективу «Берегиня». Шквал бурхливих оплесків зірвали всі учасники святкового дійства.

Бажаємо всім учасникам заходу креативних ідей та подальших творчих злетів! Навіть пропонуємо перетворити це театралізоване дійство у фестиваль мамалиги.

 

&&&

Бессарабські сіляни на подвір’ї їдять мамалигу на традиційному столику і стільчиках турецького типу.

Для тих, хто не знає, розповідаємо, що мамалига, це є густо заварена каша, майже хлібина, з кукурудзяної муки — національне блюдо молдавської і румунської кухні, яке з часу початку використання у сільському господарстві краю кукурудзи розповсюдилось по всій території Бессарабії, в тому числі і в нашому краї. Колись мамалига заміняла бідним жителям Бессарабії хліб, і до появи кукурудзи робилася з проса. За консистенцією мамалига дуже густа і її можна різати ножем, хоча традиційно її ріжуть ниткою.

Готувати її вміють в кожному сільському бессарабському будинку та й мабуть в більшості міських сімей. Причому у кожній родині є свої секрети приготування мамалиги. Це блюдо не тільки смачне, але ще й дуже корисне. Зазвичай подається до столу з бринзою, шкварками або сметаною. Мамалига може бути як гарніром, так і головним блюдом столу.

Рецепти приготування мамалиги Ви без труда знайдете в інтернеті, а кукурудзяну муку можна купити в магазині або на ринку.

За публікацією на сайті Сокирянської РДА ( з нашим доповненням)

Залиште свій коментар