День пасічника — 2012

Автор: admin

19 серпня Україна щорічно святкує, напевне найсолодше, професійне свято — День пасічника (або День бджоляра) — професійне свято бджолярів, яке започатковане в 1997 р. Указом Президента України № 815/97. Це свято-ярмарок, якій у різних містах нашої країни зазвичай відзначається протягом одного або навіть двох днів й, здебільшого, проходить дуже широко й жваво.

У день святкування згадують двох перших видатних пасічників України — Петра Прокоповича й Миколу Вітвицького. Проводяться конференції, засідання круглих столів, фестивалі й паради пасічників, на яких представляється медова продукція бджолярів і фірм України. Крім того, проходить презентація нової літератури з бджільництва, засобів для бджільництва й, безсумнівно, дегустація меду й інших продуктів бджільництва. Святкування супроводжується виступами професійних і самодіяльних артистів і художніх колективів.

Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду — українська. На пасіках країни сьогодні «працює» біля п’яти мільйонів бджолиних родин.

У цей самий день православні християни відзначають Перетворення Господнє, що у народі називають Яблучним спасом. У церквах освячують яблука й мед, пасічники освячують вулики, перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували.

В серпні минулого року – 2011 році ми публікували фоторепортаж з святкування Дня пасічника в Сокирянах. Святкували солодке свято в Сокирянах і в цьому році. І хоча воно не було таким яскравим, як минулорічне, але все одне вдалося. Представляємо Вам короткий репортаж з святкування і одночасно дещо розповімо про мед.

Мед бджолиний – висококалорійний продукт переробки нектару рослин. Його використовують з незапам’ятних часів, про що свідчать знахідки на розкопках пам’ятників древньої культури.

Хімічний склад меду залежить від того, з яких рослин зібрано нектар. В нього входять глюкоза, фруктоза, сахароза, білкові речовини, ферменти, органічні кислоти, мікроелементи, вітаміни, воді і ін. Кількісне співвідношення перекислених інгредієнтів коливається залежно від кліматичних і ґрунтових умов. Основною складовою частиною зрілого меду є інвертований цукор в якому міститься 40 % глюкози і 35 % фруктози. Чим більше такого цукру в меді, тим він цінніший, так як легше засвоюється в організмі.

Засвоюванню вуглеводів також сприяють вітаміни B1, B2, B6, E, K, C, фолієва кислота і ряд мікроелементів: алюміній, бор, залізо, йод, калій, нікель, олово, осмій, свинець, сірка, титан, фосфор, хлор, цинк, хром. Крім того, мед багатий на органічні кислоти: яблучну, вітамінну, лимонну, молочну, щавелеву. Його постійною домішкою є квітковий пилок, за рахунок якого він і збагачується вітамінами і білковими речовинами.

Бактерицидні властивості меду визначають за часом зберігання в ньому кусочків м’яса і м’ясних продуктів. Зрілий мед зберігає їх протягом декількох років. Термін зберігання м’яса залежить від щільності меду: чим вона вища, тим більший термін. Мед зі щільністю вищою за 1,45 г/см3 гарантує зберігання м’ясних продуктів більше місяця. Однак при його нагріванні вище 50°C бактерицидні властивості знижуються, а вище 70°C — практично пропадають.

Мед має складний вміст: в ньому виявлено біля 300 речовин і зольних елементів. Основними речовинами, з яких складається мед є вуглеводи. Вміст окремих вуглеводів в продукті коливається в досить широких межах.

За даними низки досліджень 10 – 15 % азотистих речовин в меді приходиться на аміносполуки. В ньому виявлено 23 вільних амінокислоти і аміни. Спектр амінокислот залежить від ботанічного походження меду, а вміст їх, попри це, від умов збору і переробки нектару бджолами. У складі меду виявлені кислоти: глюконова, яблучна, лимонна, мурав’їна, олеїнова і т.д. В складі різних медів виявлено до 120 речовин, вміст яких визначає аромат. Ці речовини представлені, головним чином спиртами, потім альдегідами, кетонами, кислотами і ефірами спиртів з органічними кислотами. З речовин в меді відомі флафонові сполуки: коротин, хлорофіл, ксапофіл.

Поживні властивості меду дуже великі. Це високоенергетичний продукт: в 1кг меду міститься в середньому 13 000 Дж (джоулів) енергії.  10 г меду забезпечує 1/10 добової потреби дорослої людини в енергії. Літр молока і 100 г меду (кількість, яку бажано вживати за добу) містять 3970Дж (950 калорій), тобто третину потрібного добового раціону. За енергонасиченфстю мед займає одне з перших місць серед продуктів харчування. Наприклад, калорійність 1кг дорівнює 3150 кал., пшеничного хліба — 2170 кал., коров’ячого молока — 665 кал., баранини —  2780 кал., 1 літр сметани — 2270 кал.

Володіючи високими бактерицидними властивостями мед містить всі необхідні для людини мікроелементи. В загальній складності їх нараховується понад 40. Вміст мінеральних речовин в меді коливається від 0,6 до 3,45 %. Співвідношення між мікроелементами залежить від місцевості і квітів, з яких зібрано нектар.

Засвоюваність меду організмом дорівнює 100 %, чого не можна сказати, про будь-який інший продукт. Для прикладу: м’ясо засвоюється на 95 %, білий хліб — на 96 %, молоко — на 91 %. Поживна цінність меду також висока. Так, калорійність 200 г меду рівна, відповідно, калорійності 180 г сиру, 8 апельсинів, 350 г січеного м’яса.

Щоб мед довше зберігав свої смакові якості і поживні властивості, його необхідно зберігати в темному скляному посуді в сухому провітрюваному приміщенні при температурі 5–10°C. Нагрівання його вище 37°C призводить до втрати летких протимікробних речовин.

Залиште свій коментар