Конкурс «День винороба» у Василівці виходить на новий рівень

Автор: admin

Святкування  «Дня винороба 2018» василівчани через певні причини святкували нинішнього року. В неділю 10 лютого 2019 року, в обідню пору зібралися шанувальники вина та винороби нашої округи, щоб підбити підсумки минулого року та проаналізувати досягнення в виноградарстві та вині.

Зміни відбулися і в форматі проведення заходу та дегустації. Так, представниками оргкомітету були закуплені спеціальні фужери для дегустації вина. Вина  були розділені за вмістом цукру на три категорії – сухі, напівсухі та напівсолодкі. Відбувся відбір серед дегустаторів та виноробів-аматорів,  які постійно беруть участь в виготовленні вина. Розширилася і географія представлених вин. Ми смакували вина з  Білоусівки, Ломачинців, Новодністровська, Ожевого, Василівки та Розкопинців.

Серед таких постійних учасників як: Малованюк Георгій Лазорович, Цимбалюк Микола Максимович, Лисий Іван Павлович, Косташ Сергій Васильович, Зелена Ганна Мойсеївна, Івасюк Василь Іванович,  Шавелькін Василь Іванович, Грищук Іван Васильович, Госик Юрій Іванович та Чорний Валерій Миколайович , взяли участь нові винороби – Кримняк Сергій Васильович, Мотрін Іван Михайлович, Журавель Андрій Іванович та Бідний Василь Григорович. До їхнього гурту додалися і молоді винороби – Продан Тарас та Шкрябатовський Ігор.

Тож поки оргкомітет готував вина до процесу дегустації, всі присутні активно обговорювали свої досягнення та проблеми нинішнього урожаю, так як рік був екстремальний для виноградарства, це і холодний березень, жаркий квітень та мокрий  липень. Ці фактори вплинули на якість виноматеріалів , так як багато в кого вина іще не очистилися або продовжують повільне бродіння.

Під час дегустації, під файні музичні мелодії , за спеціальним накритим столом та відповідними анкетами, де відзначалися чистота,смак, якість та гармонія вина, було проведено оцінювання вин в трьох категоріях. За суддівським  оцінюванням найбільшу кількість балів серед сухих вин (215) набрало вино Чорного Валерія Миколайовича. Відповідно друге посіло вино (184 бали) Зеленого Анатолія Васильовича та третім став (179 балів) Косташ Сергій Васильович. Серед напівсухих вин кращими були: 1 місце – Бідний Василь Григорович (233 бали), 2 місце – Чорний Валерій Миколайович (222 бали), 3 місце – Кримняк Сергій Васильович( 187 балів).  В категорії напівсолодких вин місця розташувалися  наступним чином: 1 місце – Грищук Іван Васильович (257 балів), 2- місце Госик Юрій Іванович (245 балів), 3 місце – Малованюк Георгій Лазорович ( 235 балів). Всіх переможців конкурсу  оргкомітет нагородив дипломами.

Достойне журі  відмітило,  що на нинішньому конкурсі майже не було поганих вин. Це говорить про те, що винороби активно займаються селекцією сортів винограду та виготовленні вина.

Також було запропоновано створити громадську організацію виноробів середнього подністров’я з метою більш тісного спілкування та вирішення проблем виноградарства нашого регіону.

Після закінчення конкурсу ще довго «шумів» зал засідань, обговорюючи нинішнє свято та надаючи членам оргкомітету  пропозиції на наступний рік.

Директор Василівського Будинку культури Шостак М.П.

 

За публікацією сайту «Північно-Бессарабський інформаційний портал»

Залиште свій коментар